Espressons historia

Angelo Moriondos italienska patent, som registrerades i Turin 1884 (nr 33/256), är anmärkningsvärd. Ian Bersten, vars historiska kaffebryggare citeras nedan påstår sig ha varit först med att upptäcka Moriondo patent.

Sjutton år senare, 1901, kom Milanese Luigi Bezzera upp med ett antal förbättringar av espressomaskinen. Han patenterade ett antal av dessa, den första som gällde för den 19 December, 1901. Det med titeln ”Innovationer i maskineriet för att förbereda och omedelbart tjänar kaffedryck” (patent 153/94, 61.707, beviljades på 5 juni 1902).espresso

År 1905 köptes patentet av Desiderio Pavoni, som grundade ”La Pavoni” företaget och började producera maskinen industriellt (en per dag) i en liten verkstad i Via Parini i Milano.

Populariteten av espresso har utvecklats på olika sätt, en detaljerad diskussion om spridningen av espresso ges i (Morris 2007), vilket är en källa till olika uttalanden nedan.

I Italien var ökningen av espressoförbrukning i samband med urbanisering, espressobarer ger en plats för socialisering. Vidare har kaffepriserna kontrollerats av de lokala myndigheterna, förutsatt att kaffet förbrukades stående, uppmuntrade det en ”stå i en bar” kultur.

I den engelsktalande världen, blev espresso populär, särskilt i form av cappuccino, på grund av traditionen att dricka kaffe med mjölk och exotiska överklagande av skummet, i USA, var detta mer ofta i form av lattes, särskilt med smaksatt sirap tillsattes. Latte påstås ha uppfunnits på 1950-talet av den italienska amerikanska Lino Meiorin av Caffe Mediterraneum i Berkeley, Kalifornien, som en lång cappuccino och sedan populariserades i Seattle och sedan nationellt och internationellt av Seattle-baserade Starbucks i slutet av 1980 och 1990.

I Storbritannien ökade espresso i popularitet bland ungdomar på 1950-talet, som känt sig mer välkomna i coffeeshops än i offentliga hus (pubar).

I norra Europa (särskilt Skandinavien) och i större utsträckning i Centraleuropa, är espresso förknippad med den nya europeiska identiteten, efter järnridån revs. Däremot i Ungern, är espresso förknippad med den pre-kommunistiska café kulturen.

I Mellanöstern är espresso ganska populär och blir mer allmänt mer tillgängliga med öppningar av västerländska kafékedjor. Det är ganska vanligt att mald kardemumma läggs till blandningen av kaffe för extra smak.