Från kaffe till espresso

Kaffe tillverkas av rostade bönor från kaffebusken. Det var i Etiopien för drygt två tusen år sedan som kaffedrickandet började enligt dess historia. Där växer nämligen kaffebuskarna vilda. Sedan spred det sig vidare via Arabiska halvön till Turkiet och så småningom nådde kaffedrickandets konst Europa i slutet av 1600-talet. Kaffedrickandet fick ett uppsving under 1800-talet i samband med koloniseringen av Afrika och Sydamerika, där de stora plantagerna kunde förse kolonialmakterna med bönor. Kaffedrickandet har ökat ännu mer under 1900- och 2000-talen, främst i Amerika, Afrika och förstås Europa. Faktum är att finländare och svenskar tillhör de absolut mest kaffedrickande nationaliteterna. Man uppskattar att den svenska kaffekonsumtionen ligger på omkring 10 kilo rostat kaffe per invånare och år. Det är framförallt Brasilien, Vietnam, Etiopien, Colombia och Indonesien som räknas som de främsta kaffeodlarländerna. Omkring 8 miljoner kaffebönor produceras varje år i världen. Till Sverige kom det första kaffet år 1685 och inte långt därefter, i början av 1700-talet, så hade Stockholm upp emot ett femtiotal kaffehus. År 1756 infördes ett förbud mot kaffedrickande och sedan dess har det kommit flera nya sådana förbud i slutet av 1700-talet och i början av 1800-talet.

Olika typer av kaffe

Det finns flera olika typer av kaffe och kaffeblandningar. För det första så kan kaffe tillredas på flera olika sätt, till exempel finns det kokkaffe, turkiskt kaffe, perkolatorkaffe, espresso, mocka, bryggkaffe, pressobryggare och fransk presskanna.kokkaffe För det andra så finns det också flera olika sorters kaffe, främst beroende på varifrån kaffebönerna kommit ifrån. Några exempel är Javakaffe som framställs av arabiskt kaffe som är odlat i Indonesien, Brasilkaffe som huvudsakligen framställs av arabiskt kaffe odlat i Brasilien, Colombiakaffe som i sin tur också framställs av arabiskt kaffe, men som är odlat på Andernas sluttningar. Sist men inte minst finns Mocka som också framställs av arabiskt kaffe och som anses vara den mest ursprungliga smaken på kaffe. Arabiskt kaffe är alltså den mest populära varianten av kaffebönor, men det finns även andra varianter, så som robustabönor, men dessa har en högre koffeinhalt, vilket inte alla uppskattar.

Vad är espresso?

Espresso är en speciell variant av kaffe som är täckt av ett fast skum. Ofta bör mängden espresso inte alls vara stor. Därför är det vanligaste att man dricker mellan 2 och 4 centiliter av det starka och fylliga kaffet. Espresso är ett italienskt namn, men i Italien brukar man ofta också säga caffè, som är en synonym till espresso. De flesta kaffedrycker har espresso som bas. Med espresso kan man exempelvis göra caffe macchiato som har lite, lite ångad mjölk på toppen, eller Cappuccino som har lika delar espressokaffe, ångad mjölk och mjölskum, eller varför inte en Cappuccino freddo som helt enkelt är en espresso med is i. Espresso tillagas med hjälp av en speciell espressomaskin. I denna maskin finns det hett vatten som under högt tryck pressas igenom kaffepulvret. Den typ av espressomaskin som vi använder oss av idag när vi tillverkar espresso är uppfunnen redan 1937 av Achille Gaggia. I denna espressomaskin finns en pump och ett trycksystem som hettar upp vattnet till omkring 90 – 96 grader och som sedan pressar vätskan genom omkring 7 – 10 gram finmalet kaffe med ett tryck på cirka 9 bar under 20 – 30 sekunder.