Kopp, Mugg eller annat?

Den som beställer en ”svart kaffe” på ett café kan få den serverad i en liten elegant kaffekopp som känns förflyttad från 1940-talet in till dagens café. I dessa fall får man hoppas på att det är gratis påtår för de brukar inte vara speciellt rymliga.

Andra caféer serverar kaffet i betydligt större kaffekoppar, eller heter det muggar? Vi reder ut begreppen, i alla fall en del.

Kaffekopp – För ett par årtionden var en kaffekopp synonymt med en mindre kopp med öra och ofta utsvängd del där man sätter läppen. De placerades på ett mindre kaffefat som hade den klassiska inre ringen som gjorde att kaffekoppen stod still på fatet.

Idag har däremot begreppet breddats en hel del. Enligt Wikipedia är kaffekopp ”i regel mindre än Tekoppar” och ”vanligen tillverkas de av keramik”. Det finns alltså ganska många undantag från dessa ”regler”. Dagens kaffekoppar rör sig inte sällan designmässigt mer mot temuggen.

Ser man exempelvis på utbudet på Kaffekoppar.se är det mer ”muggformade” kaffekoppar som är populära och efterfrågas av kunderna. En orsak till detta kan vara att kaffedrickandet har förändrats över tid. Det är inte längre enbart en dryck som dricks i samband med måltid utan kaffet följer med under hela dagen och ska då både vara enkelt att bära med sig och hållas varmt länge. Därmed prioriteras muggdesignen.

Storleksmässigt finns det idag alltså kaffekoppar i mängder av varianter. Om det däremot anges att man ska ta en kaffekopp i ett recept så menas 2,5dl.

Mustachkopp – En slags kaffekopp som inte är speciellt vanlig idag men som har sin charm. De var populära mellan 1830-1930 och kännetecknas av att koppen har en ”innerhylla”. Det betyder en liten hylla på insidan av koppen. Denna hylla fångade upp de större mustascherna. Om koppens popularitet minskat på grund av att färre vill ha stora mustascher eller om det finns andra orsaker är svårt att säga.

Anthora – Det är få pappersmuggar som föranleder till att man tänker på en stad. Men så är det med pappersmuggen ”Anthora” som har sitt ursprung i New York på 1960-talet. De flesta caféer på den tiden hade grekiska ägare eller i alla fall grekiskt tema och en av de som jobbade på ett av dessa caféer, Leslie Buck, designade koppen som sedan fått ”evigt liv”.

Det som kännetecknar Anthora är att det är en pappersmugg som används för att dricka kaffe eller te. Den har en meander som slingrar sig kring övre kanten och undre kanten. I ett fält på mitten av muggen syns tre kaffekoppar som det ryker väldoftande kaffe från. Texten ”We are happy to serve you” står även med grekiska stela bokstäver. Idag förknippas dessa kaffemuggar så tydligt med New York att man är noga att ha med dem i filmer som ska utspela sig i den staden.

Tekopp – En kopp som är lik den klassiska kaffekoppen men i ett större format och ofta med rakare linjer. Även tekoppar rör sig designmässigt allt mer mot muggformat.