Olika kaffedrycker

Olika kaffedryckerIdag är en kaffemeny på restauranger och caféer minst lika lång som matmenyn. Det är allt från svart enkelt kaffe till kaffedrinkar med olika smaksättningar och skummad mjölk. Vad är det som döljer sig bakom de olika namnen?

Café au lait

Namnet betyder egentligen bara ”kaffe med mjölk” på franska. Men det finns en sak till som krävs för att det ska bli en Café au lait i Sverige. Det krävs att mjölken är varm när den hälls i kaffet. Dessutom är mjölken nästan alltid skummad vilket skapar ett skum på toppen av kaffekoppen.

Espresso

Espresso är en starkare kaffedryck. Vattnet har pressats i ett mycket högt tryck tillsammans med det espressokaffe som används. Speciella espressobryggare/espressomaskiner brukar vanligtvis användas. Hur länge som kaffet och vattnet pressas avgör sedan smak och stil på kaffet.

Cappuccino

En Cappuccino består först av 1/3 espresso, sen 1/3 ånguppvärmd mjölk och till sist 1/3 skummad mjölk. Detta skapar en mer kaffesmak än ex café au lait samtidigt som den stora delen av mjölk gör att den inte blir lika distinkt som espressson.

Caffé Macchiato

Ordet Macchiato kommer från italienskan och betyder fläckig. En ”fläckig kaffe” vilket byggs upp av espresso där man sedan tillför skummad mjölk. Ofta gör man denna i en större kopp vilket gör att grunden blir en dubbel espresso. Mjölken hälls på och många gånger sötar man sedan drycken med olika slags socker.

Café mocca

Här blandas espresson med både varm choklad samt skummad mjölk. Det är inte speciellt mycket choklad så den smak som dominerar är ändå kaffet men tack vare chokladen rundas smaken av något.

Smaksatt kaffe

Nästan alla caféer har även smaksatta kaffedrycker. Det kan vara allt från kaffe och cappuccino till café mocca. Grunden är då alltså en vanlig kaffedryck men man häller några centiliter smaksatt syrup i kaffet för att den ska få en smak av ex vanilj, choklad, nötcreme osv.