Premiumte

Te som te? Nej, självklart finns det stora skillnader i smak och kvalité. De flesta väljer att köpa tepåsar i förpackningar i matvarubutikerna eftersom de inte testat och upplevt skillnaden. Men vad är det då för skillnad på vanligt te och premium te? Det finns egentligen inte någon tydlig definition för när ”Premium” får användas men bland annat brukar detta nämnas.

Ekologiskt premiumte – Inte bara god smak

Med en stor miljömedvetenhet är det inte oväntat att efterfrågan på ekologiskt te även vuxit. Men kan man säga att det räcker med att teet är ekologiskt för att det ska klassas som premium? Det går att diskutera men flera återförsäljare väljer att ta det ett steg till. Det är inte bara ekologiskt utan även rättvisemärkt eller på annat sätt uppmärkt för att premiera producenterna. Ett premium te ger inte bara god smak – utan även god eftersmak.

Premium lösviktste

Ett premium te kan exempelvis kännetecknas av att tebladen vuxit på hög höjd. En nivå som ibland nämns som gräns är 1200 meter. Utöver det anses de vara extra smakrika genom att man har stora fruktbitar i teet samt hela löv. Det är därmed en kombination av var det odlas och hur man sedan tillverkar och blandat de torkade och behandlade löven.

Sällsynta blandningar

Premium te kan även kännetecknas av exklusivitet. Sorter och smaker som är svåra att få tag på och som därmed även säljs till något högre priser. Men det kan lika gärna vara smaker som är ovanliga i Sverige men betydligt vanligare i andra delar av världen. Ett exempel på lite ovanligare te i Sverige är Oolong. Det som kännetecknar just Oolong är att teet ligger mellan svart och grönt te. Detta utifrån den oxidation som teet utsatts för. Först utförs en ”måttlig jäsningsprocess” varpå de enbart delvis blir fermenterade och torkade. Det brukar därmed kalls för halvfermenterat te. I Kina kallas detta för blått te men det är inte något som riktigt slagit igenom i Sverige.